Vooruitgang door stilstand

Vooruitgang door stilstaan. Geen goede titel, helaas geen clickbate. Hoe komt het dat stilstaan zo’n negatieve lading heeft?

Meestal gaan we pas naar de garage als er iets stuk is. De rekeningen van de garage laten mij altijd weer schrikken! Dus waarom zou je moedwillig je auto naar de garage brengen als alles lekker soepeltjes loopt?

Met DIT Speelt Team APK bouwen we op dit vooruitgangsconcept van de RDW. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt voor het team, omdat er niet altijd iets aan de hand hoeft te zijn. Stilstaan betekent in dit geval altijd vooruitgang. Als het lekker soepel loopt in je team en de balans er is tussen ‘work hard, play hard’, kan je optimaal reflecteren! Er is veel positiviteit, resultaten worden gehaald en mensen voelen zich prettig bij elkaar.

In ons werk als adviseur en teamcoach worden wij vaak gevraagd als er al heel veel aan de hand is in een team. Veiligheid en wederzijdse afhankelijkheid moeten we eerst weer samen creëren. Uiteindelijk is er altijd een vooruitgang, maar dit kan wat langer duren dan aanvankelijk gedacht, juist omdat het vertrouwen opnieuw gebouwd moet worden.

Hoe werkt de Team APK?

Tijdens de Team APK doen we een algehele check op en met het team op verschillende onderdelen binnen 1 dag:

  • Veiligheid: durven we samen risico’s te nemen en kunnen we ons kwetsbaar opstellen in het team?
  • Wederzijdse afhankelijkheid: kunnen we op elkaar rekenen en vangen we elkaar op?
  • Structuur: is er helderheid over doelen, rollen en plannen?
  • Zin: zijn we bezig met zaken die voor ons belangrijk zijn?
  • Impact: doet ons werk ertoe?

De dag is dynamisch, licht en soms confronterend. We werken met verschillende werkvormen, in kleinere groepen, met spel-elementen en testjes. Uiteraard kan de dag aangevuld worden met een teamactiviteit en/of (bijzonder) etentje in de avond.

Resultaat

Vooruitgang door stilstand. Reflecteren vanuit de overtuiging: blijvend ontwikkelen en verbeteren. Verhogen van effectiviteit en kwaliteit van de communicatie. Heldere afspraken over wat we morgen al anders willen doen. Vervolgafspraken om zaken die uitgewerkt moeten worden te initiëren en te implementeren.

2017-11-27T13:47:52+01:00